Ahvenanmaan kevätreissu 2017

Välillä Pohjolan kulkurin ristiretkien pitää suuntautua myös merten taa.

Onneksi on nykyään helppoa hyvätä rautapaattiin ja suunnata Ahvenanmaalle, maamme länsille rajoille. Koko saaristomatka Turusta Maarianhaminaan on hienona kesäpäivänä silkkaa meriluonnon hehkuttelua.

Tälläkin kertaa tuuppasin auton siis laivaan ja mies buffetin pariin. Merihenkinen ateria olisi aina hienoin jos saisi ikkunapaikan, eikä laivassa olisi montaa bussilastia aasialaisia. Kiinalaisten jonottamiskärsivällisyys – ja prosessi kun ei aina vastaa kotimaisia käyttäytymisetikettejä…

Onneksi toukokuisen lohenkalastusreissun aikaikkunassa tällaisia haasteita ei vielä välttämättä ole, joten lounaan parissa saa rauhassa nauttia jäävaipasta vapautuneen meren timanttisesta kiillosta.

Ahvenanmaassa on se hieno piirre, että kun pääsee perille niin on kuin toiseen maahan astuisi. Heti satamassa laivasta ulos ajaessa ja Maarianhaminan keskustan läpi ensimmäiseen liikenneympyrään päästessä on fiilis kuin Ruotsissa tai jopa Tanskassa. Merellinen maisema, kasvillisuus sekä tiekyltit ovat vähän muuta kuin mantereella.

Sitten kun tie kohti länttä ja Eckeröä avautuu alkaa myös paikallisen maaperän louhostuotteen punaiseksi värjäämä asvaltti. Heti kun poikkeaa joltakin saarirykelmän päätieltä (1, 2, 3 tai 4) alkavat myös pittoreskit pikkutiet, joiden varsilla nököttävät myös idylliset talot. Paikallinen eläimistökin esittäytyy runsaiden kauriskantojen muodossa. Täällä peurakolarissa ei välttämättä synny ihan yhtä isoja lommoja kuin mantereella. Toivottavasti.

Eckerössä on siksi mukava poiketa että sieltä löytyy paikkoja joissa kuvata merellisiä auringonlaskuja. Jos hyvin sovittaa kulkunsa niin Eckerön Posti- ja Tullitalon vierestä rantaan ajellessa voi käydä tarkistamassa myös museon. Kuten kesäisen merimatkan kohteelle sopiikin, museo on auki kesän turismikauden. Museolla on omat kotisivutkin, löydät ne täältä.

Jos suuntaa taas pohjoiseen, Godbyhyn kannattaa rennolla otteella ajella aina Färjsundetin salmen yli menevän sillan kupeessa sijaitsevaa Uffe på Berget-kahvilalle. Siellä kun on yksi Ahvenanmaan hienoista näkötorneista.

Ennen kuin ajelee yölautalle Långnäsiin niin kannattaa vielä ihan huvikseen ajella tie keskustasta etelään, eli Lemlandin kunnan puolelle Nåtöhön ja eteen päin. Ja kaikki tämä siis ihan pelkästään merenluotojen läpi luikertelevassa tiessä! Joka metrillä tekisi mieli ptsähtyä kalastamaan.

Kaipa sitä saarta voisi vielä enemmänkin ajella, joka pikkutien päässä kun tuntuu olevan joku hieno laituri jonnekin syvemmälle saariston syliin. Hyvällä säällä löytyy aina myös hienoja kuvauspaikkoja!